Dünya Foruma
Hoş Geldiniz..Forumumuzda Güzel Vakit Geçirmeniz Dileğiyle..

Join the forum, it's quick and easy

Dünya Foruma
Hoş Geldiniz..Forumumuzda Güzel Vakit Geçirmeniz Dileğiyle..
Dünya Foruma
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dünya Foruma

Dünya Foruma


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

AS HASTALIĞINA DİKKAT !

2 posters

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1AS HASTALIĞINA DİKKAT ! Empty AS HASTALIĞINA DİKKAT ! Çarş. Mart 05, 2008 9:32 pm

muratasoy

muratasoy
Gelişmiş Üye
Gelişmiş Üye

AS HASTALIĞINA DİKKAT !
AS HASTALIĞINA DİKKAT ! 9I6U9D65938
AS hastalığına DİKKAT ! Türkiye'de 500 bin kişi bu hastalığı yakalandı


Uzmanlar, Türk halkının yakından tanıdığı ''Deprem Dede'' lakaplı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ile tiyatro sanatçısı Suna Pekuysal'ın hastalığı olarak da bilinen ''AS'' hastalığına yakalanan yaklaşık 500 bin kişinin, aynı sorunla karşı karşıya olduğunu ifade ediyor.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, AA muhabirine, adı ''kaynaşma'' (ankiloz) ve ''omur iltihabı'' (spondilit) anlamındaki sözcüklerden türetilmiş hastalığın omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı, sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye'de bu hastalığa yakalanmış yaklaşık 500 bin kişinin, kesin tedavisi olmayan hastalığın çaresinin bulunmasını beklediğini belirten Prof. Dr. Şendur, birçok kişinin, ileri düzeyde eğrilik olmadan hastalıktan haberdar olmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Şendur, her 200 erişkin bireyden birinde görülen bu hastalığın tipik olarak ergenlik çağının sonunda ve 20'li yaşlarda ortaya çıktığını, hastalığın erkeklerde kadınlara göre yaklaşık üç kat daha sık görüldüğünü söyledi.


-KESİN TEŞHİS ZAMANI-


Prof. Dr. Şendur, hastalığa, ilk belirtilerin görülmesinin ardından en kısa zamanda tanı konulmasının çok önemli olduğunu, aksi durumda ilerleyen vakalarda sakatlık riskinin arttığını söyledi.

Hastalığın erkek, kadın ve çocukları farklı biçimde etkilediğine dikkati çeken Prof. Dr. Şendur, erkeklerde en sık leğen kemiği, omurga, daha seyrek olarak da göğüs duvarı, kalça, omuz ve ayaklar, kadınlarda leğen kemiği, kalça, diz, dirsek ve bilekler, çocuklarda ise diz, bilek, ayak ve kalçalarda görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Şendur, şöyle konuştu:

''AS, sıklıkla omurga kemiklerini etkiler. Özellikle erken yaşlarda başladığında diğer eklemleri, tendon ve bağları da etkileyebilir. Gözler, akciğerler, bağırsaklar ve kalpte de hastalığa ait etkilenme olabilir. Ancak, hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Aynı zamanda her bel ağrısına bu hastalık teşhisi konulamaz.''


-HAREKET EDİNCE AĞRI AZALIYOR-


Prof. Dr. Şendur, bu hastalıkta ağrıların hareket ettikçe azaldığını, uzun süre oturmakla ve istirahatle arttığını ifade ederek, ''Hastalar, sabahları daha çok ağrılıdır ve özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır. Günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık, vücut hareketlendikçe azalır'' dedi.

Şendur, hamilelerde hastalığın ortaya çıkması durumunda risk faktörünün ilaç tedavisi dolayısıyla artabildiğini; ilaçların olumsuz etki yaratabileceğini bildirdi.


-IŞIKARA VE PEKUYSAL...-


Türkiye'de bu hastalığın halk arasında ''bambu hastalığı'' ya da ''kamburluk'' olarak bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Şendur, ''Deprem dede olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ve tiyatro sanatçısı Suna Pekuysal'ın bu hastalığa yakalanmış olmaları, hastalığın bilinirliğini artırdı'' diye konuştu.

AS hastalığının en çok omurga ve sakroiliak ekleminin (omurganın leğen kemiğiyle yaptığı eklem), daha sonra kalça ve omuz gibi büyük eklemlerin tutulmasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şendur, hastalığın belirtilerinin sabahları bel ağrısı ve tutukluğuyla uyanma, ağrının gün içerisinde hareketle azalması ya da kaybolması, boyun ağrısı, omuz, diz ve bileklerde eklem ağrısı ve eklem dışı organ tutulmaları olduğunu söyledi.

AS'ın kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir hastalık olduğunu, bazı hastalarda eklem dışındaki tutulmalar hiç görülmezken, bazılarında son derece şiddetli olabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Şendur, şunları kaydetti:

''Hastalığın erken tedavisi, eklem ve bağlarının birbiriyle kaynaşması sonucunda gelişen hareket kısıtlılığının önlenmesinde önemlidir. Hastalık gerektiği gibi tedavi edilmezse ileri dönemlerde omurga deformiteleri ve eğrilikleri ortaya çıkar.''

Hastalığın erken dönem tedavisinde cerrahi müdahalenin çok küçük bir rol oynadığını kaydeden Prof. Dr. Şendur, etkin ilaçların yanı sıra günlük egzersiz ve fizik tedavinin, yaşam kalitesinin artırılması bakımından çok önemli olduğunu bildirdi.

AA
Haber Tarihi : 27 Şubat 2008 (11:18)
Haber Ekleyen : Güncel Haber Bot
Haber Kaynağı : Samanyolu Haber

https://dunya.catsboard.com

2AS HASTALIĞINA DİKKAT ! Empty Geri: AS HASTALIĞINA DİKKAT ! Perş. Mart 06, 2008 5:08 pm

ToKyO

ToKyO
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

o ne yaa farao

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz